آدرس:

تهران، سه راه تهرانپارس، جاده آبعلی، خیابان اتحاد، پلاک 243

تلفن:

09124179750 - 02177348201

سردخانه زیر صفر چیست؟

سردخانه زیر صفر چیست؟

سردخانه زیر صفر چیست؟

سردخانه زیر صفر، نوعی سردخانه است که دمای داخلی آن به زیر صفر درجه سانتی‌گراد (معمولاً بین منفی ۱۸ تا منفی ۳۰ درجه سانتی‌گراد) تنظیم می‌شود.

این سردخانه‌ها برای نگهداری مواد غذایی و محصولات دیگر که نیاز به انجماد دارند، مورد استفاده قرار میگیرند تا از فساد آن‌ها جلوگیری کرده و مدت زمان نگهداری از آن‌ها را افزایش دهد.
در این مقاله به معرفی سردخانه زیر صفر، کاربردها و اجزای اصلی آن خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید: عایق سردخانه‌ ای

بیشتر بخوانید: سردخانه کامیون

بیشتر بخوانید: سردخانه ماشینی چیست؟

بیشتر بخوانید: قفل و لولا سردخانه های خودرو

سردخانه زیر صفر چیست؟

دلیل استفاده از سردخانه زیر صفر چیست؟

البته حدس جواب این سوال آنقدرها سخت نیست و کم و بیش میدانیم که کاربرد و دلیل استفاده از سردخانه زیر صفر چیست؛ اما در این بخش کمی مفصل تر به جواب این سوال میپردازیم.
استفاده از سردخانه‌های زیر صفر به دلایل متعددی انجام می‌شود که همگی به حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری محصولات مختلف برمی‌گردد. اگر بخواهیم به دلایل استفاده از سرخانه های زیر صفر اشاره کنیم، این دلایل شامل موارد زیر خواهد شد:

جلوگیری از فساد و خرابی محصولات:

از آنجا که فعالیتهای میکروبی، باکتری ها، کپک ها و سایر میکروارگانیسم‌ هایی که باعث فساد محصولات غذایی می‌شوند، در دمای بسیار پایین کند و یا متوقف میشود، استفاده از سردخانه های زیر صفر کمک بسیار بزرگی برای جلوگیری از فساد و خرابی محصولات است. همچنین فعالیت آنزیم ها نیز در این دما کند و یا متوقف میشود که این امر موجب کاهش سرعت تغییرات شیمیایی و فیزیکی در محصولات می‌شود.

افزایش مدت زمان نگهداری

با انجماد محصولات غذایی، می‌توان مدت زمان نگهداری از آن‌ها را به طور چشمگیری افزایش داد. این امر برای موادی مانند گوشت، ماهی، میوه‌ها و سبزیجات بسیار حائز اهمیت است.

حفظ کیفیت و ارزش غذایی:

نگهداری در دمای زیر صفر کمک می‌کند تا تازگی، طعم و بافت محصولات بهتر حفظ شود. این امر به ویژه در مورد محصولاتی که برای مصرف نهایی باید کیفیت بالایی داشته باشند، مهم است.

از طرف دیگر دمای پایین ارزش غذایی محصولات خوراکی را حفظ میکند و از کاهش ویتامین‌ها و مواد معدنی در مواد غذایی جلوگیری به عمل می آورد.

صرفه‌جویی اقتصادی:

با نگهداری صحیح محصولات در سردخانه‌های زیر صفر، دور ریزهای ناشی از فساد و خرابی کاهش می‌یابد. این امر موجب کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری می‌شود.

همینطور کسب و کارها می‌توانند محصولات خود را در حجم بالاتری خریداری کرده و برای مدت طولانی‌تری ذخیره کنند.

امکان دسترسی به محصولات خارج از فصل:

با استفاده از سردخانه‌های زیر صفر، امکان نگهداری و مصرف محصولات فصلی در تمام طول سال فراهم می‌شود.

کاربردهای صنعتی و پزشکی:

برخی داروها و واکسن‌ها نیاز دارند که در دماهای بسیار پایینی نگهداری شوند تا فاسد نشده و کارایی خود را از دست ندهند.
در مقوله های صنعتی نیز برخی مواد شیمیایی حساس نیز نیاز به نگهداری در دمای زیر صفر دارند تا خواص آن‌ها حفظ شود.

برای این موارد نیز استفاده از سردخانه زیر صفر گزینه ضروری و مناسبی است.

اصلی ترین تجهیزات سردخانه زیر صفر چیست؟

سردخانه های زیر صفر از بخش ها و تجهیزات مختلفی تشکیل شده اند؛ کیفیت تجهیزات سردخانه ها بر کیفیت عملکرد آنها بسیار تاثیر گذار است و برای کسب نتیجه ایده آل باید این تجهیزات از کیفیت بالایی برخوردار باشند.
در ادامه به معرفی اصلی ترین بخش های سردخانه های زیر صفر خواهیم پرداخت.

کمپرسور:

کمپرسور یکی از مهم‌ترین اجزای سیستم‌های سردخانه‌ای، به ویژه سردخانه‌های زیر صفر است. وظیفه اصلی کمپرسور در یک سیستم سردخانه، فشرده‌سازی و گردش مبرد یا همان ماده خنک‌کننده در سیستم است.

کمپرسورها انواع مختلف دارند که تا حدودی ویژگی ها و عملکرد آنها را تعیین میکنند. کمپرسور های پیستونی، اسکرو و اسکرال از انواع کمپرسورهای یخچالی هستند.

مزایا و اهمیت کمپرسور در سردخانه زیر صفر چیست؟

وجود کمپرسور در سردخانه های زیر صفر به دلایل زیر دارای اهمیت است:

افزایش راندمان سیستم: کمپرسور با فشرده‌سازی کارآمد مبرد، به افزایش راندمان کلی سیستم کمک می‌کند.

کنترل دقیق دما: وظیفه دیگر کمپرسور این است که با تنظیم دقیق فشار مبرد، امکان کنترل دقیق‌تر دمای داخلی سردخانه را فراهم می‌ نماید.

افزایش عمر مفید محصولات
: حفظ دمای زیر صفر توسط کمپرسور، مدت زمان نگهداری محصولات را افزایش داده و در نتیجه از فساد آن‌ها جلوگیری می‌کند.

کندانسور:

کندانسور یکی از اجزای اصلی سیستم‌ تبرید در سردخانه‌های زیر صفر است. وظیفه اصلی کندانسور در این سیستم‌ها، خنک کردن و تقطیر مبردی است که از کمپرسور می آید.

این عمل باعث می‌شود مبرد از حالت گاز به مایع تبدیل شود و سپس بتواند به چرخه تبرید بازگردد.
کندانسورها نیز مانند کمپرسوها انواع مختلفی دارند. کندانسورهای هوایی یا بیرونی، کندانسور های پاکتی و… برخی از انواع کندانسورها هستند.

 اهمیت و مزایای کندانسور در سردخانه زیر صفر چیست؟

همانطور که گفته شد کندانسورها یکی از اجزای اصلی سیستم تبرید در سردخانه‌های زیر صفر هستند.

اهمیت این بخش کاربردی در سیستم سردخانه های زیر صفر به دلایل زیر است:

بهبود راندمان سیستم: کندانسور با خنک کردن کارآمد مبرد، به افزایش راندمان کلی سیستم تبرید کمک می‌کند.

کنترل دقیق دما: انتقال حرارت موثر از مبرد به محیط توسط کندانسور، به کنترل دقیق‌تر دمای داخلی سردخانه کمک می‌ شود.

کاهش هزینه‌های انرژی: کارایی بالای کندانسور می‌تواند به کاهش مصرف انرژی و در نتیجه کاهش هزینه‌های عملیاتی سردخانه منجر شود.

اواپراتور

اواپراتور یکی دیگر از اجزای حیاتی سیستم‌های تبرید و سرمایشی به ویژه در سردخانه‌های زیر صفر است. وظیفه اصلی اواپراتور در این سیستم‌ها جذب حرارت از محیط داخلی سردخانه و انتقال آن به مبرد است که در نتیجه باعث کاهش دما و حفظ شرایط مطلوبِ نگهداری مواد غذایی و سایر محصولات می‌شود.
اواپراتورهای سردخانه ای بر اساس معیارهای مختلفی دسته بندی میشوند و در هر دسته بندی نیز انواع متفاوتی از این قطعه حیاتی سردخانه وجود دارد.

تا اینجا به برخی از مهم ترین اجزای سردخانه های زیر صفر اشاره کردیم. اجزایی که در روند کار این دستگاهها نقش ضروری ایفا میکنند. اما سردخانه ها دارای اجزای دیگری نیز هستند که مجموعه همه این اجزا در کنار هم، به عملکرد نهایی سردخانه‌های زیر صفر منجر میشود.
برخی دیگر از این اجزا عبارتند از:

  • تابلو برق
  • ︎تجهیزات کنترل‌کننده دما و شیر آلات
  • ︎دیفراست یا یخ زدا
  • ︎شیر انبساط
  • ︎درین
  • ︎اتصالات و لوازم کنترلی
  • ︎عایق‌بندی
  • ︎سیستم رطوبت گیر
  • ︎سیستم تهویه
  • ︎قفسه‌ها و استندهای نگهداری

گاز سردخانه زیر صفر چیست؟

گاز سردخانه زیر صفر به مواد گازی اطلاق می‌شود که در سیستم‌های تبرید و سرمایشی برای کاهش دما به زیر صفر درجه سانتیگراد استفاده می‌شوند.

این گازها به عنوان مبرد‌هایی عمل می‌کنند که در فرآیند تبخیر و تبدیل از حالت مایع به گاز در اواپراتور و انتقال حرارت از محیط داخلی سردخانه استفاده می‌شوند.
در این‌ مورد میتوان از گازهای مختلفی از دسته های هیدروکربن‌ها، هیدرو فلورو کربن‌ها و… استفاده کرد.
این گازها باید توانایی کنترل دما را در دامنه‌های وسیعی از دماها داشته باشند؛ از دماهای بسیار پایین تا دماهای متوسط؛
به طور کلی، گازهای سردخانه زیر صفر انتخابی حساس برای سیستم‌های تبرید و سرمایشی هستند که علاوه بر عملکرد فنی، تأثیرات محیط زیستی آن‌ها نیز باید در نظر گرفته شود.

جمع بندی مطلب:

سردخانه های زیر صفر که کاربرد اصلی آنها نگهداری مواد مختلف در حجم های گوناگون و در دمای بسیار پایین (زیر صفر) است، دارای انواع گوناگونی هستند که هرکدام کاربردی جداگانه دارند، اما تجهیزات و اجزای کاربردی آنها تقریبا در اکثر این سردخانه ها مشابه است.
اجزای سردخانه زیر صفر باید با کیفیت باشند تا عملكرد نهایی این دستگاه را به بهترین شکل ممکن ایجاد کنند.
هر کدام از این اجزا دارای وظیفه ای خاص در این مجموعه هستند.

مهار تورم و رشد تولید


آخرین مقالات


دسته بندی مقالات


مشتریان ما

شرکت پویشگران دانش طب کاسپین

شرکت پویشگران دانش طب کاسپین

شرکت کار آفرینان سرد آذر دلفین

شرکت کار آفرینان سرد آذر دلفین

شركت طراحی مهندسی سيمان سازان

شركت طراحی مهندسی سيمان سازان

مشاوره رایگان