سبد خرید خالی است.
سردخانه بالای صفر به فضای عایق شده و سردی گفته میشود که دمای آن بالاتر از صفر درجه سانتیگراد است. این نوع سردخانهها برای نگهداری محصولات غذایی، دارویی و سایر موادی که نیاز به نگهداری در دمای خنک ولی نه انجماد دارند، استفاده میشود. دمای این سردخانهها معمولاً بین صفر تا ۱۵ درجه سانتیگراد تنظیم میشود.
میزان استفاده از سردخانه بالای صفر معمولا از سردخانه زیر صفر بیشتر است و حدودا ۸۰ درصد محصولاتی که نیاز به دمای پایین دارند در سردخانه بالای صفر نگهداری میشوند.
بیشتر بخوانید: عایق سردخانه ای
بیشتر بخوانید: سردخانه کامیون
بیشتر بخوانید: سردخانه ماشینی چیست؟
بیشتر بخوانید: قفل و لولا سردخانه های خودرو
بسیاری از مواد خوراکی، شیمیایی، دارویی و غیره نیاز دارند در دمای پایین نگهداری شوند تا از فساد و خرابی و یا افت کیفیت آنها جلوگیری شود؛ چرا که در این دما فعالیت آنزیمها، باکتری ها، قارچ ها و… به شدت پایین است. بنابراین وقتی این پرسش مطرح میشود که کاربرد سردخانه بالای صفر چیست، در یک کلام میتوان به نگهداری برخی مواد جهت جلوگیری از فساد و یا افت کیفیت آنها اشاره کرد. معمولا موادی که در این سردخانه های نگهداری میشوند از موارد زیر هستند:
︎میوهها و سبزیجات: جهت جلوگیری از خراب شدن و حفظ تازگی آنها؛
︎لبنیات: به منظور جلوگیری از فساد و افزایش عمر مفید آنها؛
︎گوشت و محصولات گوشتی: به منظور حفظ کیفیت و جلوگیری از رشد باکتریها و در نتیجه فساد آنها؛
︎محصولات دارویی و شیمیایی: برخی از این مواد، حساس به دما هستند و باید در دمای پایینِ مشخصی نگهداری شوند.
︎گل و گیاه: به منظور حفظ تازگی و افزایش طول عمر آنها؛
همانطور که گفته شد استفاده از سردخانه بالای صفر به دلیل حفظ کیفیت محصولات و کاهش فساد آنها بسیار دارای اهمیت بسزایی است و در صنایع غذایی، کشاورزی و دارویی کاربرد گستردهای دارد. اما اگر مایلید بدانید سردخانه بالای صفر طی چه فرایندی این شرایط را برای محصولات فراهم میکند، موارد زیر را مطالعه کنید:
︎کنترل دما: برای حفظ کیفیت محصولات، دما باید به دقت کنترل شود و این یکی از مراحل عملکرد دقیق سردخانههای بالای صفر است تا محصولات را در دمای تعیین شده و مورد نظر نگهداری کند.
حفظ رطوبت نسبی: کنترل رطوبت برای جلوگیری از خشک شدن یا تعریق محصولات یکی دیگر از ویژگیهای سردخانه بالای صفر است.
عایق بندی مناسب: برای جلوگیری از تبادل حرارتی با محیط بیرون، سردخانه های بالای صفر دارای عایق بندی مناسب هستند.
︎سیستم تهویه: در سردخانههای بالای صفر گردش هوا برای توزیع یکنواخت دما در محیطِ نگهداری محصولات انجام میشود.
سردخانههای بالای صفر با استفاده از سیستمهای تبرید و کنترل دما، محیطی با دمای مطلوب برای نگهداری محصولات فراهم میکنند. نحوه عملکرد این سردخانهها شامل مراحل و اجزای مختلفی است.
سردخانه های بالای صفر از بخش های اصلی و جانبی متعددی تشکیل شده است که در مجموع به فرایند نگهداری محصولات در دمای پایین کمک میکنند. بخش هایی مانند سیستم روشنایی، قفسه بندی یا باکس پالت، سیستم نظارتی و مانیتورینگ، درب ها و….
اما اگر بخواهیم به اجزای اصلی سردخانه بالای صفر اشاره کنیم، این اجزا موارد زیر را شامل میشوند:
کمپرسور: کمپرسور گاز مبرد را فشرده میکند و باعث افزایش فشار و دمای آن میشود.
︎کندانسور: گاز مبرد داغ وارد کندانسور میشود و حرارت خود را به محیط بیرون میدهد و به مایع تبدیل میشود.
︎شیر انبساط: مایع مبرد پس از عبور از شیر انبساط، فشار و دمای خود را کاهش داده و وارد اواپراتور میشود.
اواپراتور: مبرد مایع در اواپراتور تبخیر میشود و گرمای محیط داخل سردخانه را جذب میکند، که در نهایت باعث کاهش دما در محیط سردخانه میشود.
روندی که در سردخانه های بالای صفر، منجر به ایجاد محیطی با دمای پایین میشود به شکل زیر است:
فشردهسازی: کمپرسور گاز مبرد را فشرده میکند و آن را به کندانسور میفرستد.
︎تبادل حرارت: در کندانسور، گاز مبرد حرارت خود را به محیط بیرون میدهد و به مایع تبدیل میشود.
︎انبساط: مایع مبرد پس از عبور از شیر انبساط، فشار و دمای خود را کاهش میدهد.
تبخیر: مبردِ مایع، وارد اواپراتور میشود و با جذب گرمای محیط داخل سردخانه تبخیر میشود. مجموع این عملیات سبب کاهش دمای داخل سردخانه میشود.
گردش هوا: سیستم تهویه و فنها، هوای سرد تولید شده را در سراسر سردخانه توزیع میکنند تا دمای یکنواخت ایجاد شده در سردخانه حفظ شود.
کنترل دما و رطوبت: سنسورها و سیستمهای کنترل، دما و رطوبت داخل سردخانه را به صورت دقیق تنظیم و نظارت میکنند تا شرایط مطلوب برای نگهداری محصولات فراهم شود.
سردخانه بالای صفر با سیستم دقیق خود، وظیفه خود را به درستی انجام میدهد؛ اما برای حفظ کیفیت عملکرد به ویژه در دراز مدت، لازم است به نکات مهمی در رابطه با این دستگاه ها دقت شود.
︎عایقبندی مناسب: جلوگیری از تبادل حرارتی با محیط بیرون برای حفظ کارایی سیستم در یخچال های بالای صفر، بسیار مهم است؛ بنابراین لازم است عایق بندی مناسبی برای آن در نظر گرفته شده باشد.
نگهداری و تعمیرات منظم: اطمینان از عملکرد بهینه کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و سایر اجزا برای حفظ عملکرد صحیح یخچال، حائز اهمیت است. بنابراین چنانچه یکی از این بخش ها به درستی عمل نکند، لازم است که بلافاصله تعمیر شود.
کنترل دقیق دما و رطوبت: استفاده از سنسورها و سیستمهای کنترلی برای تنظیم شرایط داخلی دما و رطوبت در یخچالهای بالای صفر بسیار مهم است.
این مراحل و اجزا با همکاری یکدیگر، محیطی خنک و مطلوب برای نگهداری محصولات در دمای بالای صفر فراهم میکنند، که برای حفظ کیفیت و جلوگیری از فساد آنها بسیار اهمیت دارد.
قیمت سردخانه های بالای صفر میتواند بسته به عوامل مختلفی مانند اندازه، ظرفیت، برند، نوع تجهیزات، و منطقه جغرافیایی متغیر باشد. به طور کلی، سردخانههای کوچک و خانگی معمولاً هزینه کمتری دارند و پس از آنها به ترتیب سردخانه های متوسط و سپس سردخانه های بزرگ و صنعتی دارای قیمتهای بالاتری هستند.
سردخانههای بالای صفر با حفظ دما در محدوده صفر تا ۱۵ درجه سانتیگراد، نقش کلیدی در محافظت از کیفیت و افزایش طول عمر مواد غذایی، محصولات کشاورزی و داروها دارند. این نوع سردخانهها با جلوگیری از یخزدگی، از فساد سریع این محصولات جلوگیری کرده و با کاهش فساد این محصولات، به صرفهجویی اقتصادی کمک میکنند.
سردخانههای بالای صفر در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی، کشاورزی و داروسازی کاربرد دارند و به بهبود زنجیره تأمین و توزیع کمک میکنند. اگرچه هزینه راهاندازی و نگهداری این سردخانهها میتواند بالا باشد، اما مزایای طولانیمدت آنها از جمله کاهش ضایعات و حفظ کیفیت محصولات، این هزینهها را توجیه میکند.